Galaxy Z Fold 3 LÄngtidsrapport om hÄllbarhet: HÀr Àr vad Samsung fortfarande inte kan fÄ rÀtt | Engadget

Here's what Samsung's Galaxy Z Fold 3 looks like after a year in the real world.

Vikbara telefoner Àr fortfarande nÄgot av obekvÀma, oprövade enheter. Men under de senaste tre generationerna (med en fjÀrde förmodligen pÄ vÀg) har Samsung gjort stora framsteg med sin design, vilket banat vÀg för innovativa (men ibland ganska dyra) alternativ till den typiska glastegelstenen. Och nÀr man kombinerar det med en försÀljning pÄ nÀra 10 miljoner enheter förra Äret, kÀnns det som att Samsungs hopfÀllbara enheter Àntligen börjar bryta in i mainstream.

Men trots ett antal förbÀttringar genom Ären finns det en aspekt av Samsungs hopfÀllbara som fortfarande behöver mycket arbete: hÄllbarhet. Förra Äret, efter att ha köpt min egen Z Fold 2, dokumenterade jag nÄgra av problemen som jag stötte pÄ efter att ha Àgt den i 10 mÄnader. Och efter att ha uppgraderat till Z Fold 3 förra hösten, Àr jag hÀr för att rapportera tillbaka om hur Samsungs senaste flaggskeppsvikbara hÄller sig bara ett Är senare.

Nu vid det hÀr laget kanske vissa mÀnniskor undrar varför jag överhuvudtaget uppgraderade. Bubblorna som min Z Fold 2-skÀrm led av var verkligen irriterande, men de var inte sÄ illa att jag övervÀgde att byta tillbaka till en vanlig candybar-lur. IstÀllet var mitt huvudmÄl för att köpa modellen (bortsett frÄn professionell nyfikenhet) att fÄ en hopfÀllbar som bÀttre skulle kunna överleva en nyfödd.

JÀmfört med vanliga smartphones var Z Fold 2:s brist pÄ vattenbestÀndighet nÀstan garanterat ett problem efter att min son föddes. Det kÀndes som att jag skulle behöva ha telefonen i ett separat rum, sÄ att jag inte riskerar att en liten mÀngd spott eller dregla förstör enheten. Och det var helt enkelt inte nÄgot jag ville göra, vilket var det som drog mig till Z Fold 3 och dess IPX8-betyg. Jag tÀnkte att om en telefon tÄl att sitta i vatten i upp till 30 minuter pÄ ett djup av upp till fem fot, skulle den kunna hantera allt som en bebis kunde kasta (eller spotta) pÄ den ocksÄ.

Tack och lov tror jag att min strategi fungerade, för Àven om det kostade runt 800 $ att uppgradera efter att ha handlat i min Z Fold 2, har de pengarna redan betalat sig. Min Z Fold 3 har kissats pÄ, den har krÀkts pÄ och det har stÀnkt mjölk över den, och det har varit helt okej. Telefonen har ocksÄ gnagts pÄ mer Àn en handfull gÄnger utan effekt. SÄ Àven om tillÀgget av vattentÀthet till Samsungs hopfÀllbara enheter kanske inte Àr sÄ spÀnnande, med tanke pÄ vanliga telefoner som har haft det i flera Är, Àr det en enorm förbÀttring av den dagliga anvÀndbarheten.

Resten av telefonens kropp har hĂ„llit sig ganska bra ocksĂ„. Det finns en relativt stor repa pĂ„ ramen och ett par repor pĂ„ gĂ„ngjĂ€rnet, men det Ă€r alla kosmetiska skador. Jag bör ocksĂ„ nĂ€mna att jag inte Ă€r nĂ„gon som lĂ€gger telefoner i skal eller fodral, den hĂ€r saken har levt naken sedan dagen jag fick den. SĂ„ Ă€ven om jag inte har rest mycket, Ă€r det stora antalet gĂ„nger som den hĂ€r telefonen har uthĂ€rdat att bli utslagen ur min hand eller fallit pĂ„ golvet nĂ€r jag rusat för att ta tag i mitt barn efter en tupplur, ganska imponerande. Även damm och smulor har hanterats av de extra borsten som Samsung har lagt inuti sitt gĂ„ngjĂ€rn.

Det stora undantaget frÄn Z Fold 3:s förbÀttrade hÄllbarhet Àr Äterigen dess inbyggda skÀrmskydd. För den hÀr modellen sÀger Samsung att de bytte bort frÄn TPU-materialet som anvÀndes pÄ Z Fold 2 till en ny PET-film samtidigt som de anvÀnde ett klibbigare lim, som utformats för att förhindra att bubblor bildas mellan skyddet och sjÀlva skÀrmen. Men enligt min erfarenhet hjÀlpte inget av det.

Under de första sex mÄnaderna jag hade den var skÀrmen pÄ min Z Fold 3 orörd. Det fanns inga flÀckar, bubblor eller nÄgot. Men sÄ en vinterdag nÀr jag gick pÄ gatan öppnade jag telefonen och hörde ett knall. Först fruktade jag det vÀrsta, jag trodde att dess yttre tÀckskÀrm hade gÄtt sönder eller att nÄgot viktigt inuti hade gÄtt sönder. Men vid nÀrmare granskning mÀrkte jag att det fanns en fin linje lÀngs mitten av telefonen nÀra vecket, som om skyddet hade dragits eller strÀckts ut.

Och Àven om jag fortfarande inte Àr sÀker pÄ vad den exakta orsaken var, Àr min teori att efter att ha tagit upp telefonen ur fickan, gjorde den kalla vinterluften skÀrmskyddet ovanligt sprött, vilket fick det att knÀppa istÀllet för att böjas nÀr jag öppnade telefonen . Detta Àr ett problem som ett antal andra Z Fold-Àgare har stött pÄ, och nÀr du vÀl drabbas av den första sprickan Àr det bara en tidsfrÄga tills bubblor börjar bildas. Under de senaste mÄnaderna har dessa bubblor vuxit till ett luftgap som rinner ner i hela mitten av skÀrmen, och ingen mÀngd tryckning eller försök att jÀmna ut saker har stor effekt. PÄ senare tid har en del damm fastnat mellan skyddet och sjÀlva skÀrmen, vilket Àr uppriktigt sagt ganska grovt. Och eftersom jag försöker hÄlla mig till Samsungs krav pÄ att skÀrmskyddet endast ska bytas ut av certifierade tekniker, har jag inte försökt fixa det pÄ egen hand.

Naturligtvis var nĂ€sta steg att ta telefonen till en av Samsungs Ă„terförsĂ€ljare för att fĂ„ den pĂ„ service, dĂ„ upptĂ€ckte jag att jag lĂ„ngt ifrĂ„n Ă€r den enda personen som hanterar detta. NĂ€r jag anlĂ€nde fanns det tre andra personer som redan fanns pĂ„ vĂ€ntelistan – och alla vĂ€ntade pĂ„ att fĂ„ skĂ€rmskyddet pĂ„ sin Z Fold utbytt. Visserligen Ă€r detta bara en anekdotisk observation, och jag Ă€r sĂ€ker pĂ„ att mitt val att gĂ„ till Samsungs flaggskepp 837 i NYC hade nĂ„got att göra med den ovanligt höga koncentrationen av $1 800 hopfĂ€llbara telefoner.

Men det hÀr var inte heller en slump. Efter att ha pratat med tvÄ av de andra kunderna fick jag veta att de ocksÄ stötte pÄ problem med bubblor runt sex till Ätta mÄnader. Utöver det bekrÀftade en av Samsung Care+-representanterna jag pratade med i huvudsak att detta var ett nÄgot utbrett problem, och sa att byten av skÀrmskydd Àr den vanligaste reparationen för Samsungs hopfÀllbara enheter. TyvÀrr, eftersom det tar ungefÀr en timme att byta ut skÀrmskyddet och jag var fjÀrde i kö, kunde jag inte vÀnta med att fixa min Z Fold. SÄ hÀr Àr ett proffstips, om din telefon behöver servas, se till att boka din tid online, sÄ att du kan undvika köerna.

I slutÀndan, medan jag planerar att ÄtervÀnda för att byta ut mitt skÀrmskydd, Àr min stora fördel efter att ha Àgt bÄde en Z Fold 2 och en Z Fold 3 att det finns en god chans att du kommer att stöta pÄ bubblor efter ett halvÄr eller sÄ. Och utan nÄgon form av radikal uppgradering av skÀrmkonstruktionen kommer företagets nÀsta generation av Z-enheter förmodligen att drabbas av samma öde. Det Àr lite trÄkigt, för att behöva sitta i timmar för att fixa nÄgot som förmodligen kommer att hÀnda igen, suger. Och det gÄr dubbelt eller tre gÄnger för alla som mÄste skicka in sin enhet eftersom de inte bor nÀra en certifierad reparationsplats.

Som det ser ut Àr bubblandet verkligen irriterande och inte sÀrskilt vackert. Tack och lov Àr biverkningarna mycket mindre mÀrkbara inomhus eller pÄ natten, sÄ Àven om det Àr lÄngt ifrÄn idealiskt, Àr det acceptabelt. Jag kommer ocksÄ att erkÀnna att om jag inte hade planerat att skriva den hÀr historien, skulle jag ha fÄtt skÀrmskyddet utbytt för mÄnader sedan. Och om du stöter pÄ ett liknande problem med din Z Flip eller Z Fold, rekommenderar jag starkt att du tar itu med eventuella bubblor sÄ snart som möjligt, innan nÄgra andra relaterade problem dyker upp.

Men om Samsung nÄgonsin vill att dess hopfÀllbara telefoner ska vara lika populÀra som telefonerna i S- eller A-serien, Àr skÀrmskydden som bubblar ett problem som mÄste lösas förr snarare Àn senare. NÀr det gÀller mig, Àven om jag inte har bestÀmt mig för om jag vill uppgradera igen eller inte, hoppas jag bara att nÄgon pÄ staketet nu kommer att fÄ en lite mer realistisk uppfattning om hur det faktiskt Àr att leva med en hopfÀllbar telefon.